Network Menu

Nyhetsbrev

Newsletter

Nyhetsbrev SWEA Art december 2017

Newsletter-2017-SWEA-Art-2-2017 (ladda ner som pdf)

som text:

Hej alla kreativa!

Att ett år kan gå så fort! Med så många idéer att börja med och så mycket som kommit till. Allt kunde inte göras men en hel del blev det trots allt.

Logotype

SWEA Art har äntligen en ny logotype! Ni ser den här ovan och ni har även sett den på vår hemsida. Det har varit många diskussioner och mycket arbete med denna tillsammans med SWEAs PR-kommitté och SWEAs vice ordförande. Det här är den kompromiss vi kom fram till.

Vi har framhållit:
”Alla kreativa Sweor är välkomna till SWEA Art oavsett inom vilket kreativt område de arbetar. Och det är för oss viktigt att framhålla. Därför har vi också haft långa diskussioner om vilka ord, som skulle kunna visa SWEA Arts mångfald. Vi har valt orden inspiration och skaparglädje för att visa detta. SWEA Art har medlemmar som målar med olika medel, är keramiker, fotografer, grafiker, smyckedesigners, illustratörer, skulptörer, kreatörer av alla slag.

Varför akvarell?

Akvarell är färgpigment blandat med Gummi arabicum, som bindemedel. Gummi arabicum är kåda från akacia-träd. Denna blandning är känd och använd mer än 5 000 år. Troligen även tidigare, då man har hittat spår av akacia-bindemedel i grottmålningar, som är ca 15 000 år. Akvarell är alltså ett av de äldsta målarmedierna.

Många kreativa människor använder akvarell även om de utövar en annan konstform. Arkitekter och arkeologer, som exempel, använder akvarell för att illustrera sina skisser respektive utgrävningar. Keramiker och skulptörer skissar gärna med akvarell. Grafiker har i mer än 500 år och fotografer i mer än 100 år använt akvarell för att illustrera sina verk. Akvarell är mångsidigt, lätt att ta med, används överallt och av många.

Akvarellen är i samma färgskala som loggan för SWEA care och SWEA professional.”

Loggan får ni gärna använda för brev, inbjudningar, utställningsaffischer etc. Ni kan hämta den från SWEAs PR-kommitté men ni behöver få ett password först från er avdelningsordförande.

Informationsblad

Vi har också arbetat fram ett litet informationsblad, storlek som ett bokmärke ca 5 x 17 cm. Små kvantiteter – upp till 50 ex – kan ni beställa hos mig. Behöver ni fler, skickar vi en pdf-fil, som ni kan låta trycka lokalt. En bild på informationsbladet kommer att finnas på vår hemsida.

Facebook

Att SWEA Art har skapat en sluten Facebook-grupp har ni väl inte missat?! Ni är välkomna med er information.
Margareta Nilsson är ansvarig för gruppen. Margareta har också arbetat fram ett informationsblad tillsammans med SWEA.org om vilken information, som får finnas där.

Enkät

Tack för all information vi fått från er! Vi arbetar vidare med den.
Alla tips om möjligheter till gemensamma utställningar, workshops och andra aktiviteter någonstans i SWEA-land tar vi tacksamt emot!

Torredembarra 2018

Torredembarra finns givetvis med i planeringen för september 2018 men vi återkommer om den workshopen i början av nästa år. Det har hänt så mycket i Katalonien den senaste tiden så vi avvaktar fram till mitten av januari.

Workshops

Vi har funderingar på andra workshops också. Florida och Frankrike finns bland andra till diskussion framöver. Har ni ett bra förslag och en bra lokal är vi tacksamma för information.

SWEA Arts hemsida

På vår hemsida – www.art.swea.org – har alla avdelningar möjlighet att skriva en kort information om sin avdelning. Alla Art-Sweor har också möjlighet att skriva en egen kort presentation och skicka in 3 foton – ett på dig (om du vill) och två på dina verk. Gör det! Information om hur du gör det finns på hemsidan. Där finns en enkel beskrivning hur du gör det.

Du som redan har en presentation – är den äldre än två år – då är det kanske dags att uppdatera den!

Lycka till med alla era kreativa planer och vi ser fram emot att ses! God Jul och Gott Nytt Kreativt År 2018!
Hälsningar

Christina Måneskiöld
Internationell kontaktperson
SWEA Art International

2017-12-18

Sätt kreativiteten i rörelse

Sätt kreativiteten i rörelse – Workshop vid Mosel 22-25 mars 2018

Det är dags för en ny SWEA Art-workshop vid Mosel, denna gången i Burg an der Mosel, 22-25 mars 2018. Temat Sätt kreativiteten i rörelse. Workshopen vänder sig till Sweor i Tyskland, Belgien, Nederländerna och Luxemburg.
Deltagarantalet är begränsat till 10 personer. Anmäl dig per mail senast 20 januari 2018 till Margareta Nilson, margareta.nilson(Replace this parenthesis with the @ sign)gmx.net.
Mer information i bifogade inbjudan.

Inbjudan-Workshop-Sätt-kreativiteten-i-rörelse-171122 (pdf)

Text och foto: Margareta Nilson

Välkommen till SWEA Art

SWEA Art har fått en ny logga 2017.

Vill du använda vår logga till aktiviteter, workshops och utställningar så finns alla SWEA loggor på PR-sidan pr.swea.org

SWEA Art Belgien – fritt skapande i kreativ miljö

Garn, massor av garn i alla färger, hönsnät, gamla sängspiraler, krokiga grenar, stanniolpapper, fjädrar…. detta var några av ingredienserna vid SWEA Art Belgiens träff i Lena-Kajsa Degerlids rymliga och innehållsrika ateljé. Inspiration och kreativitet kom av sig själv, idéer bollades hit och dit och vi hade underbart roligt. Resultat: fantastiska konstverk!

Text: Margareta Nilson Foto: Margareta Nilson, Christina Måneskiöld

Månadsmöte med Göteborgsgruppen

Månadsträffen i oktober handlade om Fritt broderi. Den 9 november samlades 7 stycken sömnadssugna Swea Art-medlemmar i Annedal, Göteborg. Efter en kort introduktion då vi lät oss inspireras av böcker och tidskrifter satte vi igång att brodera. Alla var helfokuserade och mönstren växte fram. Lunchen intogs på en nyöppnad restaurang vid Skanstorget. Eftermiddagen fortsatte med intensivt sömmande och samtalet var intressant. Kommentarerna senare var ”Vad trevligt med syjunta. Ska vi fortsätta med det?”

Text & foto: Barbro Hallén

SWEA ART PÅ FACEBOOK

SWEA Art startar nu en Facebookgrupp som ett komplement till SWEA Arts hemsida. SWEA Art är en sluten Facebookgrupp för alla skapande och konstintressade kvinnor inom SWEA. Gruppen vill vara en inspirationskälla att börja skapa och främja utbyte mellan konstnärer – för dig som är professionell, för dig som är amatör – och alla däremellan som kan motiveras att börja eller fortsätta med konstnärlig verksamhet.
Här kan du dela med dig av erfarenheter och tips samt nätverka. Gruppen är också tänkt som ett forum för lokala SWEA Art-grupper.
Du kan delta i gruppen om du är betalande SWEA-medlem.
Som medlem i gruppen kan du visa dina egna konstnärliga aktiviteter och konstverk, hänvisa till dina utställningar, länka till din egen webbsida, ge tips om konst och konstnärlig verksamhet, samt inte minst dela bilder, erfarenheter och idéer från lokala SWEA Art-aktiviteter.
Reklam, angivande av priser, köpvillkor, e.d. och försäljning av konstverk accepteras inte.
Vi följer SWEAs internet-policy och administratörerna förbehåller sig rätten att agera om vi ser aktivitet som inte är lämplig i SWEA-sammanhang.
Vi håller alltid en god ton gentemot varandra och undviker alla former av politiska kommentarer (SWEA är en politiskt oberoende organisation).

Länk SWEA Art Facebook: facebook.com/groups/swea.art

Välkommen med dina bidrag till ett kreativt liv i SWEA Arts Facebookgrupp!

SWEA Arts hemsida art.swea.org ger information om SWEA Arts verksamhet och konstnärer.
Text: Margareta Nilson

SWEA ART – NU OCH I FRAMTIDEN

SWEA ART – NU OCH I FRAMTIDEN

SAMMANFATTNING AV EN ENKÄT I SWEA ART-GRUPPER

Våren 2017 skickade SWEA Arts koordinationsgrupp ut ett antal frågor till sjutton SWEA Art kontaktpersoner, åtta svarade.

SWEA Art-aktiviteter i avdelningarna

De flesta SWEA-avdelningarna har SWEA Art-aktiviter ca 6-10 gånger/år, några mera sällan; en grupp träffas varje vecka. Deltagarantalet är genomsnittligt 5-6 personer.

Måleri är den vanligaste aktiviteten men även collage och keramik/skulptur. Dessutom fotografi, teckna och skissa, sticka, sy, quilta, porslinsmålning, gelatintryck, arbete i mixed media…

De flesta grupper går på utställningar tillsammans. Några grupper har arrangerat egna utställningar.

SWEA Art på Internet

SWEA Arts hemsida används inte så ofta och det är  svårt att motivera deltagarna att lägga in sin konstnärspresentation på hemsidan. Många tycker det är krångligt, en del är inte intresserade. Redan nu är publicerandet av konstnärspresentationer vad gäller bildstorlek, obligatoriska fält, mm. förenklat. De som har problem med att lägga in information under Konstnärspresentationer kan vända sig till Christina Måneskiöld på cmaneskiold(Replace this parenthesis with the @ sign)yahoo.se.

Det finns information om SWEA Art på alla avdelningars hemsida. Alla kontaktpersoner välkomnar en sluten SWEA Art Facebook-grupp.

SWEA Art utställningar

Alla är positiva till internationella SWEA Art-utställningar både i Sverige och någon annanstans eller i samband med något stort SWEA-möte. Flera kontaktpersoner kan tänka sig att organisera en internationell SWEA Art-utställning men behöver stöd och hjälp för planering och genomförande. 

SWEA Art workshops

Alla vill att SWEA Art fortsätter att organisera workshops, både internationellt och regionalt. En regional workshop skulle kunna vara lite kortare, för en internationell workshop är en vecka minimum. Förslag om tekniker är många, från måleri och skulptur till silversmide. Flera kan tänka sig att organisera en workshop i sin avdelning.

Några frågor som kom fram i enkäten:

Konstförsäljning via nätet

Ett förslag om en internetutställning där SWEA Art konstnärer kan lägga ut sin konst på nätet till försäljning går inte att förena med SWEAs status som ”non profit”-organisation.

SWEA Arts status

Alla Sweor är välkomna till SWEA Arts aktiviteter och det finns inget ”medlemskap” i SWEA Art. Därför finns det inte heller någon medlemslista.

SWEA Art har ingen egen ekonomi. Alla aktiviteter, såsom utställningar och workshops, är privat organiserade och alla kostnader täcks av deltagaravgifter.

Text: Margareta Nilson

SWEA Art Framtidsfragor 170829 (pdf)

Färgsprakande utställning

SWEA Art San Franciscos Vårsalong bjöd på färgsprakande oljemålningar, tusch och collage, vackra smycken och fotografier. En av utställarna var Ilona Montin, som ställde ut sina collage för första gången. ”Jag kallar min konst för Imagination art eller torn paper collage. Jag har inte ens funderat på att ställa ut förut men nu tog jag chansen. Det var väldigt intressant att höra besökarnas olika kommentarer om min konst och jag känner mig både inspirerad och bekräftad efter det här. Inte minst från alla andra konstnärinnor i gruppen”, säger Ilona.
Övriga utställare på SWEA Arts Vårsalong i Tiburon 6 maj var Tove Norlander, Erika Honig, Ann Marie Stoehr, Cecilia Mases, Anki Gelb och Catarina Danielsson. Stort tack till Inger Skogström som var vår värdinna och tog hand om den goda maten. Vacker konst, god mat, vackert väder och trevligt sällskap gjorde dagen till en färgsprakande succé!

– Cecilia Mases

Text & foto: Cecilia Mases

SWEA Art Göteborg

Läs mer om SWEA Art Göteborg

Bilden visar Chalmersbyggnaden Kuggen (ritad av Gert Wingårdh)

Foto: Andrea Ginsberg (SWEA-Art Köln/Bonn)

Andra måndagen i månaden

SWEA-Art Göteborg på konstpromenad 8 maj 2017

Fem ”Art”- Sweor från Göteborg och en från Köln/Bonn träffades i maj vid Norra Älvstranden på Hisingen (Göteborg) och gjorde en konstpromenad (01). Men först skulle alla stärka sig med en god lunch. Sedan gick man med kall vind i ansiktet och tittade i strålande solsken på några av de 25 härliga konstverk som ligger längs den fyra kilometer långa kajen.

(02) Tempel för tvivel och hopp (en flytande kyrka av rostfri metall av Kent Karlsson),

(03) Chalmersbyggnaden Kuggen (ritad av Gert Wingårdh),

(04) Di-Edersekvensen (skulpturgruppen från Gert Marcus som tog 30 år innan den blev verklighet),

(05) Vindarnas tempel (ett tegelstensmonument av Per Kirkeby) och

(06) tub, boj, kub och Sagan om ringen (fyra stenramar med blank form inuti av Pål Svensson).

Och i en sidenateljé bestämde gruppen att ha en workshop i sidenmålning i september månad. Jag tror att det kan bli roligt att komma på besök då igen.

Text och foto: Andrea Ginsberg (SWEA-Art Köln/Bonn)