Main Menu

Sept expressionnistes Suédoises

7 SWEA-Art konstnärer från Stockholm reste till Vias i södra Frankrike för att måla och ställa ut på Galleri d’Art Vias på Place 14 juillet mellan den 25-30 april. Expressionism var temat.

Vi välkomnades av Lotta Höglund och Kenneth Eklind som bor i Vias under vintern. De ställde sitt hem till förfogande för oss för att måla, så vi bredde ut oss både i vardagsrummet, frukostrummet och terassen. Några av oss fick bo hemma hos dem och resten hyrde en lägenhet. Lotta och Kenneth visade en gästfrihet utan dess like. Lotta ordnade material och färg i förväg, så det var bara att sätta igång och måla.

Vernissagen gick av stapeln med mycket folk och ett fantastiskt uppbåd. Borgmästaren och andra prominenta personer från stadens kulturelit, höll tal och visade stor uppskattning och hoppades på fortsatt kulturellt samarbete mellan våra länder. Så vi är mycket nöjda med resan.

Vi som reste var Keity Klynne, Eva Dillner, Susanne Larsson-Krieg, Susanna Furuhjelm, Gabriella Zaunders och jag Monica Karlberg.

 

Kommunsekreterarens tal till de 7 utställarna från SWEA Art Stockholm

Vias France tal franskaVias France Vernissage 25 april 2015 Det är med stor glädje som Vias välkomnar er till vårt konstgalleri.

Det är första gången, sedan utställningslokalen öppnade 2001, som vi har konstnärer från Sverige.

Konstnärerna som alla är medlemmar av en internationell grupp, har något gemensamt med vårt land….. färgerna, utan tvekan är det också ljuset här i södern som är en del av de gemensamma.

Vi är glada för att få ta del av er utställning och utbytet genom vårt gemensamma språk som bildkonsten representerar.

Jag tackar er, i kommunens namn, för er utställning och hoppas att vårt internationella utbyte förlängs och väcker en önskan hos Vias konstnärer att i sin tur besöka ert vackra land.

Det blev fina reportage i lokaltidningningarna

Ungefärlig översättningen till svenska:

Sverige bjuder in sig till Konst Galleriet.
Det är sju svenska konstnärer som ställer ut på Konst Galleriet. Under vernissaget dolde inte Vias borgmästare, Jordan DArtier, sin glädje över att få mottaga dessa konstnärer som kommit från så långt ifrån. Vias öppnar sig mot Europa genom bildkonsten sade han. Han poängterade att några av dem(Lotta) bor 6 månader av året i kommunen.

Pascale Genieis Toral , kommunsekreterare, underströk i sin tur att utställarna , som alla är medlemmar i en internationell konstförening och som kommit en så lång väg, har en gemensam punkt med vårt land…färgerna. Utan tvekan har det speciella ljuset i södern del i dem.

Vi är glada över att publiken kan få ta del av denna utställning och detta utbyte genom det gemensamma språk som bildkonsten representerar.

Lotta Höglund talade för sej och sina vänner på en franska som hon behärskade fullständigt, att de genast blivit förtjusta i Galleriet.

Redan två år hade tankarna på att ställa ut i Galleriet formats utan att man riktigt vågat komma fram. Konstnärerna som var där visade att det verkligen varit lönt att ta steget.

Text och foto: Monica Karlberg, Susanna Furuhjelm (översättningar), Eva Dillner, Gabriella Zaunders

Läs tidigare inlägg om utställningen och resan till Vias