Network Menu

SWEA Art Expressionism i Cochem 8-14 mars

Dags för SWEA Art Workshop och utställning i Cochem 8-14 mars 2015.

I mars kommer tolv SWEA Art-konstnärer till Cochem, den vackra lilla staden vid Mosel, för att i en hel vecka måla i det gamla Kapuzinerklostret och sedan ställa ut sina verk i Café Germania. Deltagarna kommer från SWEA Belgien, Frankfurt-Heidelberg, Göteborg, Holland, Köln/Bonn, Orange County, Paris och Stockholm. Det är andra gången en workshop organiseras i Cochem och denna gången är temat tysk expressionism.

En orenoverad del av det gamla Kapuzinerklostret från 1600-talet högt över staden är en idealisk målarateljé, med mycket plats och bra ljus. Liksom för två år sedan låter staden Cochem SWEA Art använda lokalen gratis.

SWEA Art arbetar sedan en tid tillbaka med expressionistiska strömningar i konsten. I Torredembarra i september 2014 var temat abstrakt expressionism. För workshopen i Cochem låg det nära till hands att hämta inspiration från den tyska expressionismen i början av 1900-talet. Vid denna tiden började kvinnliga konstnärer göra sig gällande, även om de inte fick studera på de statliga konstakademierna och lite föraktligt kallades ”Malweiber”. Hit räknas t.ex. Paula Modersohn-Becker och Gabriele Münter, som vi kommer att lära känna under veckan. Och även gruppen ”Blaue Reiter” med Vladimir Kandinski, Franz Marc och August Macke. Förhoppningsvis bli det fint väder och klar vårluft så att vi kan skissa och måla ute och söka motiv i Cochems medeltida gränder och utsikten över Moseldalen.

Avslutning och höjdpunkt är utställningen av alla verken i Café Germania. Vernissagen är fredagen, den 13 mars, kl. 18.00. Utställningen öppnas av Cochems borgmästare och kommer att pågå fram till 10 maj. SWEA Köln/Bonn och SWEA Frankfurt-Heidelberg planerar en gemensam utflykt till Cochem för att besöka utställningen söndagen den 19 april. Vi bjuder också in SWEA Luxemburg att komma med, det är ju inte långt.

Plakat-2015-neu-150302 (pdf)
Mer info på Cochem 2015

Text: Margareta Nilson
Affischbilden är målad av Annie Dillström