Main Menu

Workshop Torredembarra 2016

SWEA Art International har under sommaren organiserat två stora event. En konstutställning med 38 deltagare i Göteborg i samband med Sverige- middagen och en Workshop i Torredembarra i Spanien med 19 deltagare. Båda eventen med deltagare från hela världen.

Workshopen i Torredembarra 19 – 25 september 2016

En intensiv vecka – igen!

Vartannat år sedan 2010 arrangerar vi en workshop i Torredembarra, som ligger ca 80 km söder om Barcelona. Det är enkelt att ta sig dit med flyg till Barcelona och sedan tåg eller rent av flygbuss. Det är en härlig liten fiskeby med kilometerlång sandstrand och kristallklart vatten. Vi ser stranden från våra lägenheter.

Temat år 2014 var ”Abstract expressionism” – tidsperioden ca 1935 – 1980 i USA. Vi fortsatte med samma tema i år men nu med fokus på kvinnliga konstnärer mellan åren 1880 och 1980. Det finns så många svenska, franska, tyska, amerikanska och spanska kvinnliga konstnärer! Och många, många fler!

Vi har också haft föreläsningar om inspiration med flera övningar, som leddes av Gabriella Legillon, och med inspirerande poesiläsning av Maina Novara och Birgitta Lindquist.

Vi träffades på måndagen och åt en gemensam middag på kvällen för att lära känna varandra. Några återkommer varje år men det finns många nya deltagare.
Vi arbetade intensivt i fyra dagar från morgon till kväll. Föreläsningar på morgonen och måleri på eftermiddagen. Vi arbetar med akrylfärg på papper och duk. Sent på fredag eftermiddag samlades verken in och fyra erfarna personer hängde utställningen.

Varför Torredembarra?

För kommunen Torredembarra är det här ett kulturutbyte mellan Spanien och Sverige. De ställer en stor lokal gratis till vårt förfogande under en vecka – och med 20 stafflier. Workshopen avslutas med en utställning i kommunens galleri i 1600-tals-slottet. Vernissage på lördagen kl 12. Borgmästaren invigde. Maina och jag intervjuades i direktsändning i lokalradion och vi fanns på stora affischer i hela stan. Helt fantastiskt!

Ja, Maina och Frank har naturligtvis ett finger med i spelet. Maina är SWEA och var tidigare ordförande i SWEA Barcelona och Frank, hennes man, är barnfödd i Torredembarra. Tack ni båda för ert engagemang!

Hälsningar
Christina Måneskiöld
Internationell kontaktperson för SWEA Art International

SWEA-Arts-Workshop-i-Torredembarra-2016 (pdf)

Foto: C Måneskiöld och R Bladh