Main Menu

Introduktion gravyr – SWEA Art Bryssel

Fredagen den 23 november ordnade SWEA Art Bryssel en introduktion av gravyrkonsten hemma hos konstnär Margriet van der Ven i Laeken, Bryssel. Aktiviteten lockade 9 nyfikna SWEA Art-kvinnor.

Margriet gör mestadels etsningar och i hennes inspirerande ateljé fick vi följa processen; från att med starka nypor klippa ut önskad form i zinkplåt, via täckning av plåten med asfalt, ristning/skrapning, syrabad, inarbetning av oljefärg, till det färdiga resultatet som kommer ut ur den manuella tryckpressen efter ännu en kraftinsats.

Det är en lång och tidskrävande process varför det mesta var förberett och vi fick inte prova själva den här gången. Kanske kan vi följa upp med en mera ‘hands-on’ aktivitet vid senare tillfälle.

Vi fick också gå runt i ateljén och låta oss inspireras av gravyrer tryckta på olika material som Margriet sätter samman med annat papper, textilier, växtdelar och foton på sitt eget poetiska vis med hjälp av bl a en symaskin. Du kan själv titta och låta dig inspireras på hennes hemsida www.margrietvanderven.be.

Vi blev även inbjudna i hennes man Jan van den Broek’s ateljé där han berättade om sitt måleri.

Några mycket inspirerande timmar som avslutades med sopplunch hemma hos Eva-Lotta Axelsson som bor runt hörnet.

Text och foto: Eva-Lotta Axelsson och Margareta Nilson