Main Menu

Vårträd Aquarell Margareta Nilson

Newsletter från Christina April 2020

Hej alla kreativa!

Världen är upp-och-ner! Corona-viruset blockerar hela världen. Restriktionerna för vad vi kan och får göra blir hårdare och hårdare. Hotell, restauranger, museer mm allt är stängt. Stränga regler i många länder men i Sverige har man fortfarande en del öppet. Men det håller på att ändras här också.

Påsken är konstvandringarnas tid, men alla är inställda. Nu behöver vi vara extra kreativa för att nå en publik. Facebook och Instagram är givna kanaler. Zoom- och Skype-möten är ytterligare några.

Den 15 mars stängde Danmark sina gränser och Tyskland, Frankrike, Österrike och Schweiz stängde också gränserna mellan dessa länder. Min man och jag hade planerat att köra till Sverige den 30 mars för att fira påsk. Vi insåg att om vi skulle komma till Sverige måste vi åka – nu. Så den 16 mars packade vi bilen och körde. Vi körde genom ett tomt Tyskland. Matsäck och kaffe hade vi med oss. Restaurangerna var ju stängda. Vi fick lov att övernatta i ett hotell som ”affärsresande”, turister togs inte emot. I Kiel kom vi i mycket god tid till färjan mot Göteborg. Normalt brukar jag vara den som kör sist ombord.

Här i Bleket på Tjörn har vi friheten att ta långa promenader utan att möta någon. Solen skiner men vinden är isande kall. I natt blåste det 30 m/sek. Vi pratar med grannarna varje dag och vi har alla koll på att alla är friska. Idag var det vår tur att handla till oss och grannen.

Förhoppningsvis skall vi kunna börja med trädgårdsarbete i slutet av veckan. Sättpotatisen har jag köpt och skall låta förgro för att sätta efter påsk.

Aktiviteter

SWEA Arts planerade workshop i Bretagne har vi tyvärr varit tvungna att ställa in. Vi hoppas kunna planera för en ny workshop i Perros-Guirec nästa år vid ungefär samma tid. Tack Lena Steen-Gensollen för allt arbete du har lagt ner! Det blir en bra bas för nästa aktivitet där.

Torredembarra 20 – 28 september 2020

Allt beror nu på corona-viruset. Vi tror dock fortfarande att det är möjligt att arrangera workshopen i Torredembarra i september. Vi är dock försiktiga och tar bara emot preliminära bokningar fram till den 1 juni 2020. Se separat inbjudan.

Wien 8 oktober 2020

Det blir ett regionmöte för VEMA, MEMA och OEMA den 8 – 10 oktober i Wien.

Under dessa dagar kommer vi gemensamt att arrangera en Skissdag i Wien. Planeringen för regionmötet fortsätter men allt beror naturligtvis på om och när Österrike öppnar sina gränser igen och hur corona-viruset breder ut sig eller stoppar upp. Mer information kommer före sommaren.

Utblick 2021

Ja, vi har redan flera aktiviteter i startgroparna för 2021.

  • Workshop i Mosel-dalen i Tyskland i mars
  • Utställning i Göteborg i samband med Sverige-middagen. Sverige-middagen är planerad till den 5 – 8 augusti och vi har redan bokat utställningslokal. Den första informationen kommer före sommaren.
  • South Florida arrangerar Världmötet i oktober 2021 och planerar för en workshop

Vad gör vi nu?

Den 4 april är det Slow Art Day

each year – April 4 in 2020 – people all over the world visit local museums and galleries to look at art slowly. Participants look at five works of for 10 minutes each and then meet together over lunch to talk about their experience. That’s it.
Vi föreslår att varje grupp väljer ett konstverk och betraktar det i 10 min enskilt.

Därefter möts ni via zoom, skype eller annat media och diskuterar verket! Skriv därefter en kort berättelse till SWEA Arts hemsida eller Facebooksida. Vi är alla nyfikna att se och höra!

slow art day

Den 15 april är det World Art Day

Sedan 2012 firar man på Leonardo da Vincis födelsedag den 15 april World Art Day. Bakom dagen står The International Association of Art (IAA/AIAP), som är en del av UNESCO.

Leonardo da Vinci har och har haft stort inflytande på vetenskap och konst.

OBS:  Fotografera ditt bidrag och skicka in till SWEA Arts slutna Facebooksida. Vi publicerar alla insända bidrag den 15 april. Lycka till!

Och vad gör ni?

Berätta vad ni gör och vad ni har för planer! Vi är så nyfikna och vi vet att era aktiviteter inspirerar många andra.Och vad gör ni?

Skriv även en verksamhetsberättelse om vad ni gör. Den hör hemma bland årsmötesdokumenten för er avdelning.

Lycka till med alla era kreativa planer och vi ser fram emot att ses!

Här finns även PDF till nyhetsbrevet

Hälsningar

Christina Måneskiöld

Internationell kontaktperson

SWEA Art International