Main Menu

Christinas nyhetsbrev september 2021

Hej alla kreativa!

Vi hoppas att ni alla har haft en trevlig och fantastisk sommar och haft möjlighet att träffa era nära och kära.

För min del har det blivit några utomhusträffar.  Mina konstnärsgrannar och jag har haft en Utomhusutställning. Tillsammans med SWEA Art gruppen i Göteborg har vi haft en Kreativ dag hos mig. Vädret har oftast varit vänligt mot oss, sol och bara lite regn.

Det känns att hösten närmar sig och vi börjar planera för våra höstaktiviteter.

SWEA Arts Hattparad

Så roligt med så många fantastiska bidrag! 

Ett fyrtiotal Sweor antog utmaningen och bidrog med ett sextiotal verk. 

Och vilka fantastiska hattar Art-Sweorna bidrog med! Målade, tecknade, skulpterade, i järn, som collage, hattar som örhängen, som land art. Och alldeles riktiga hattar, många Sweor fotograferade sig själva i sina skapelser. 

Hela hattparaden finns att se som en virtuell utställning på SWEA Arts hemsida www.art.swea.org. Den måste ni se!

Vi har självklart en ny utmaning till er!

Äpplets dag den 25 september.

Wikipedia:” Äpple är frukten från trädgårdsapel, Malus domestica, en domesticerad art i familjen rosväxter som är ett av de mest odlade fruktträden. Arten ingår i apelsläktet och familjen rosväxter. Det är ett fruktträd som har odlats i Asien och Europa i tusentals år och som förekommer i mer än 1 000 sorter. 

Tidigare ansågs arten vildapel (M. sylvestris) ha spelat en stor roll i utvecklingen av äpple, men numera anses en annan art, M. sieversii från Centralasien ha spelat större roll

Äpplet förekommer i kulturen av nästan alla eurasiska folkgrupper. Den används som symbol för kärlek, sexualitet, fruktsamhet, livet allmänt, upplysning och rikedom. Frukten förekommer i ett flertal sagor, mytologier och ritual. 

Som symbol för kärlek och sexualitet är äpplet ett kännetecknande föremål för olika skönhetsgudinnor, t ex Istar i mesopotamisk mytologi, Afrodite i grekisk mytologi och Idun i nordisk mytologi. Asarna åt t ex av Iduns äpplen för att slippa åldras. 

I Bibeln talas bara om en frukt på kunskapens träd i 1:a Mosebok. I konsten har dock denna frukt många gånger framställts som just ett äpple, och därav kommer uppfattningen att äpplet är en biblisk symbol för frestelse (se kunskapens träd). 

Äpplet står även i sammanhang med skörden och på så sätt med rikedom och makt. Ett exempel som förtydligar denna förbindelse är riksäpplet. I denna betydelse förekommer äpplen även i sagan Mor Hulda (nedtecknad av Bröderna Grimm): Två systrar möter var för sig på vägen till mor Hulda ett äppleträd, som med mänsklig röst ber: “Skaka mig och plocka mina mogna äpplen!” Den lata flickan går bara förbi och mister därför till slut belöningen med guld. 

Enligt legenden fick ett fallande äpple Isaac Newton att tänka ut hur tyngdlagen påverkar inte bara allt på jorden utan också planeternas rörelser.”

Teckna, måla, fotografera, skapa äpple genom collage, textil, papper, trä och lera. Abstrakt, mycket naturtroget eller som en symbol. Det finns inga gränser för fantasin. Allt är välkommet! Du får lämna in max 3 bidrag.

Fotografera ditt verk, skriv namn och avdelning, och lägg det i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka det till sweaart(Replace this parenthesis with the @ sign)yahoo.com senast den 25 september 2021.

Alla konstverk presenteras sedan i en internetutställning på SWEA Arts hemsida art.swea.org

När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera det på sin hemsida samt på sina Facebook- och Instagram-konton.

Workshops mm

Torredembarra – vi har mer information om en workshop 2022 i början av året.

Träsnitt-workshop i Eifel

Lär dig göra träsnitt i SWEA Arts workshop i Eifel i Tyskland, torsdagen den 21 till söndagen den 24 oktober!

Träsnitt är en urgammal tryckteknik med oändliga möjligheter. Det är lätt att lära sig och man får genast resultat. Våra kursledare Anna Eiber och Thomas Peter har lång erfarenhet av att leda kurser, de talar engelska. Vi arbetar i deras ateljé i Schalkenmehren i Eifel i västra Tyskland, en halvtimme norr om Moseldalen. 

Workshopen kostar 260 € plus material, boende kan ordnas i semestervåningar eller hotell. Anmälan senast 5 september till Margareta.nilson(Replace this parenthesis with the @ sign)gmx.net.

Christo skall veckla in Triumfbågen i Paris! 

Planen att klä in Triumfbågen hade Christo länge och skulle ha visats redan 2020 men har skjutits upp till hösten 2021. Konstnären gick bort 2020 och nu utförs verket i samarbete med Centre Pompidou.

SWEA Art planerar tillsammans med SWEA Paris ett gemensamt besök. Vi har mer information i början av september men reservera redan nu ett besök i Paris i slutet av september för detta program.

Alla planerade aktiviteter är med reservation för hur corona-viruset utbreder sig både lokalt och internationellt.

SWEA Arts hemsida

Under sommaren har vi redigerat våra PowerPoint-presentationer och video-filmer från våra webbinarier. Vi kommer att lägga in dem på vår hemsida under rubriken Arbetsmaterial. Där kan du sedan se dem. Mer information i höst.

Du kommer väl ihåg att lägga in information om dig och din konst på hemsidan.

Det är mycket enkelt. Gå in på Skicka in konstnärspresentation, 

lägg in en kort text om dig själv, ett porträttfoto och foton på två av dina konstverk.

När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera ditt bidrag på sin hemsida samt på sina Facebook- och Instagram-konton.

Några tips

Vi återkommer med fler tips i nästa Nyhetsbrev.

Ta väl hand om er!

Hälsningar

Christina Måneskiöld

Internationell kontaktperson

SWEA Art International

www.art.swea.org

SWEA Art Facebook

SWEA Art Instagram

#sweaart