Main Menu

Cochem 2015

– en färgstark vecka

En strålande sol hälsade oss välkomna till Cochem söndagen den 8 mars och ett skimmer i luften över Mosel vittnade om att våren höll på att vakna, även om det var kyligt.

Elva SWEA Art-konstnärer kom med flyg, tåg och bil från Stockholm, Paris, Belgien, Holland, Frankfurt och Köln. Den mest långväga bor i Kalifornien, kom dock nu från Stockholm. Fem av oss var med på workshopen i oktober 2012, sex kom till Cochem för första gången. Vi välkomnades i Hotel Germania av den alltid lika glada och hjälpsamma direktören Herbert Budweg, som vi dubbade till SWEA Arts Riddare förra gången.

På måndagen fick alla lära sig vägen upp till klostret, 111 trappsteg räknade någon. I lokalen hade Christina Måneskiöld redan packat upp färger, dukar, papper, penslar, palettknivar… allt vad en konstnär behöver. Var och en hade ett stort arbetsbord och ett staffli att arbeta vid.

Men först måste vi skaffa oss inspiration. Med skissblock och kamera gav vi oss ut på motivjakt i Cochem. Längs flodstranden, i gamla stadens gränder, vid stadsmuren, upp och ner för trappor med vidunderliga vyer över Moseldalen, över färggranna husgavlar och gråsvarta skiffertak, upp mot den mäktiga borgen. Inspiriation gav oss också nattväkterskan Frau Hartmann, som berättade om sin hemstad och visade oss alla dess vrår och vinklar.

Temat var Tysk expressionism, en konstriktning som präglas av förenklade former, starka färger och klara linjer. Böcker och kort med verk av de viktigaste företrädarna, som Vladimir Kandinsky, Franz Marc, August Macke, Gabriele Münter, liksom föredrag om dessa konstnärer och deras arbete, triggade skaparglädjen.

Så målade vi. Och målade. Och målade. I tre och en halv dagar. Koncentrationen var så stor att man hade kunnat höra en knappnål falla. Och de finns de som säger att Sweor alltid tjattrar…. Det gjorde vi förstås också, i pauserna och under de förträffliga luncherna som Ritter Herbert lagade till oss i Germania.

Kvällarna ägnade vi åt Moseldalens kulinariska skatter med vinprovning på Germania och middagar i typiska restauranger. De fantastiskt möra oxkinderna, bräserade i traktens rödvin, kommer nog de flesta att minnas.

Till lunchtid på fredagen den 13 mars hade vi åstadkommit 56 verk, som hängdes på Café Germania inför kvällens vernissage. Cochembor, ett antal Köln/Bonn-Sweor, de deltagande konstnärerna, sammanlagt ett sjuttiotal personer fyllde lokalen. Landrådet och borgmästaren invigde utställningen, vinprinsessan utbringade en skål för SWEA Art, Christina Måneskiöld tackade alla, speciellt borgmästaren, som ställt lokalen i Kapuzinerklostret till vårt förfogande gratis, och naturligtvis Ritter Herbert, som fick en blå häst som symbol för Blaue Reiter. Det blev ännu mer Moselvin och läckra kanapéer.

Borgmästaren hälsade SWEA Art välkomna att komma tillbaka igen om ett eller två år och lovade att tills dess renovera lokalen och lägga in värme. Det hoppas vi på och lovar att komma!
Utställningen hänger kvar till den 10 maj.

Text: Margareta Nilson

Lokaltidningarna var på plats, här några av artiklarna:

Workshop

Utställning

Cochem

Foto: Margareta Nilson, Thomas Esser, Ulrike Platten-Wirtz, Eva Dillner, Eva-Lotta Axelsson


Kreativa dagar i Cochem/Mosel 8-14 mars 2015: Expressionism i Tyskland

I mars kommer tolv SWEA Art-konstnärer till Cochem, den vackra lilla staden vid Mosel, för att i en hel vecka måla i det gamla Kapuzinerklostret och sedan ställa ut sina verk i Café Germania. Deltagarna kommer från SWEA Belgien, Frankfurt-Heidelberg, Göteborg, Holland, Köln/Bonn, Orange County, Paris och Stockholm. Det är andra gången en workshop organiseras i Cochem och denna gången är temat tysk expressionism.

En orenoverad del av det gamla Kapuzinerklostret från 1600-talet högt över staden är en idealisk målarateljé, med mycket plats och bra ljus. Liksom för två år sedan låter staden Cochem SWEA Art använda lokalen gratis.

SWEA Art arbetar sedan en tid tillbaka med expressionistiska strömningar i konsten. I Torredembarra i september 2014 var temat abstrakt expressionism. För workshopen i Cochem låg det nära till hands att hämta inspiration från den tyska expressionismen i början av 1900-talet. Vid denna tiden började kvinnliga konstnärer göra sig gällande, även om de inte fick studera på de statliga konstakademierna och lite föraktligt kallades ”Malweiber”. Hit räknas t.ex. Paula Modersohn-Becker och Gabriele Münter, som vi kommer att lära känna under veckan. Och även gruppen ”Blaue Reiter” med Vladimir Kandinski, Franz Marc och August Macke. Förhoppningsvis bli det fint väder och klar vårluft så att vi kan skissa och måla ute och söka motiv i Cochems medeltida gränder och utsikten över Moseldalen.

Avslutning och höjdpunkt är utställningen av alla verken i Café Germania. Vernissagen är fredagen, den 13 mars, kl. 18.00. Utställningen öppnas av Cochems borgmästare och kommer att pågå fram till 10 maj. SWEA Köln/Bonn och SWEA Frankfurt-Heidelberg planerar en gemensam utflykt till Cochem för att besöka utställningen söndagen den 19 april. Vi bjuder också in SWEA Luxemburg att komma med, det är ju inte långt.

Inbjudan-Workshop-Cochem-141210 (pdf)

Utställningen pågår 13 mars – 10 maj 201

Text och foto: Margareta Nilsson