Main Menu

Torredembarra 2014

Swea Arts Kreativa Dagar i Torredembarra – tredje upplagan 2014

Tredje gången gillt! Publiken och de deltagande 22 SWEA Art-konstnärerna var överens om att 2014 års vernissage i källarvalven i Torredembarras stadsslott visade den mest färgstarka och konstnärligt intressanta utställningen hittills.

Sedan 2010 samlas SWEA Art-konstnärer vartannat år till en kreativ vecka den lilla staden söder om Barcelona. Vi njuter av stranden, havet och god mat. Och arbetar, arbetar, arbetar. Denna gången på temat abstrakt expressionism. Maina Novara stod som vanligt för den oklanderliga logistiken och fick oss att känna att hela Torredembarra välkomnade oss. Christina Måneskiöld såg med sedvanlig perfektion till att vi hade färger, penslar, papper, dukar, och allt tänkbart material för att släppa loss våra kreativa krafter. Hon bidrog med den konsthistoriska bakgrunden, med fokus speciellt på kvinnor. Jordi Morera lärde oss känna spanska konstnärer som målade i expressionistisk anda. Gabriella Legillon aktiverade skaparkraften med kreativa övningar och Birgitta Lindqvist inspirerade oss med berättelser om färgers betydelse i Kina.

Och det målades. På stora papper tolkade vi morgon, middag, kväll – i starka färger, inspirerade av medelhavsmiljön eller våra inre rum. Varje konstnär sökte och fann sin egen stil, med spontana gester eller måleri uppbyggt lager för lager till spännande färgmättade verk på duk eller papper. Fyra arbetsdagar verkade först en oändlighet men sista dagen blev det som vanligt väldigt hektiskt att avsluta alla verken till utställningen.

Staden Torredembarra ser SWEA Arts Kreativa Dagar som ett officiellt kulturutbyte med Sverige. Arbets- och utställningslokalerna ställs gratis till förfogande. Vernissagen öppnades med sedvanlig pomp och ståt av borgmästaren och kulturchefen samt SWEA Art-samordnaren Christina Måneskiöld. Många Barcelona-Sweor fanns i publiken och en hel del Torredembarrabor hittade ner i valven under de två dagar utställningen pågick.

Text: Margareta Nilson

Vernissage

Foto: Anna F./premsa.torredembarra.cat

Workshop

Utställning

Torredembarra

 

Foto Workshop, Utställning, Torredembarra: Eha Arg, Eva Dillner, Eva-Lotta Axelsson, Margareta Nilson, Monica Karlberg, Maina Novara, Christina Måneskiöld, Susann Stelling, Lotta Höglund, Gabriella Zaunders

Media

999187_10204741111544793_1294072777844281947_nMaina Novara intervjuad i lokalradion IMG_20141009_152023

– de rapporterade även från vår workshop och utställning.

SWEA Art i lokaltidningen

 

Pdf-filer