Ingeborg Radler

Christinas Nyhetsbrev April 2023

Hej alla kreativa!

Nu hoppas jag att våren äntligen är på G! Den är verkligen efterlängtad i år.

Påsk i veckan som kommer och sedan Valborgsfirande. 

Men vi har något mer att fira – kommer ni ihåg Gustav Vasa! Han valdes till kung den 6 juni 1523 och tågade in i Stockholm. Sverige som nation fyller 500 år den 6 juni 2023. 

Det måste ju firas! Kom med förslag!

Webbinar om Upphovsrätt, copyright och foto

För alla är det viktigt med kunskap om Upphovsrätten. För oss Kreativa och alla som använder sig av sociala medier är det mycket viktigt att vi har kunskap om vad vi får och kan publicera. Men också för att skydda våra egna verk.

Den 2 mars höll Thomas Riesler, upphovsrättsjurist hos PRV, ett uppskattat föredrag om Upphovsrätten i Sverige. Vi har samma syn på Upphovsrätten i Europa och i västvärlden. I USA kan den vara mer skärpt än hos oss. Andra delar av världen kan ha en annan uppfattning än vi. Läs på om just din region!

Den 15 april 2019 röstade EU:s ministerråd igenom det europeiska upphovsrätts-

direktivet. Därmed måste medlemsländerna lägga in direktivets bestämmelser i nationell lagstiftning. I Sverige trädde det i kraft den 1 januari 2023.

Det innebär att reglerna för Upphovsrätten ändras något och blir i en del fall mer tvingande.

PRV – Patent- och registreringsverket är myndigheten för immaterialrätt och ansvarar för att öka kunskapen om upphovsrätt.

Webbinariet finns att se igen och du hittar en länk på SWEAs och SWEA Arts hemsidor, inspelade webbinarier. Titta igen! Upphovsrätten är viktig för oss alla!

 

Den 23 mars var det dags för nästa Webbinar. Den här gången handlade det om

komposition. Klassisk komposition presenterade vi 2022, nu pratade vi om den moderna 

världens syn – ett komplement.

Vi har två spännande webbinarier till i vår:

4 maj Akvarell 4 – det händer mycket nytt inom akvarellmåleriet

8 juni Skissning – nya idéer

Utmaningar

Dansens dag den 29 april 2023 – det dansar in många fantastiska och intressanta bidrag.  Vi ser fram emot många fler!

SWEA Art uppmanar nu alla att teckna, måla, skulptera, brodera, göra collage och fotografera dansare och dansens glädje i alla färger och former. Alla tekniker är välkomna. 

Du får skicka in max 3 bidrag som är max 5 år gamla.

Vi ber dig att fotografera ditt verk, skriv namn och avdelning, och lägg in det i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka det till sweaart@yahoo.com senast den 29 april 2023. 

OBS! märk dina foton med ©-symbol och ditt namn.

Alla konstverk presenteras sedan i en internetutställning på SWEA Arts hemsida www.art.swea.org. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera ditt bidrag på SWEAs hemsidor samt på sina Facebook- och Instagram-konton. 

 

Utställning i samband med Sverige-middagen i Göteborg

Tema: Sommar

Välkommen att ställa ut i Göteborg 11 – 17 augusti 2023. Inlämning, hängning och SWEA-vernissage blir det den 11 augusti. SWEA Internationals ordförande kommer att öppna utställning ca kl 17.30.

Det kommer att finnas plats för ca 35 konstnärer och din anmälan vill vi ha senast den 16 april.

Du får delta med 3 verk, kvadratiska mellan 20 x 20 och 40 x 40 cm, eller 2 verk max breddxhöjd 50 x 40 cm, alla verk i samma storlek och lika utförande och inramning.

All information finns på vår hemsida. Anmäl till sweaart@yahoo.com, fyll i anmälningsblanketten eller skriv all information i ett mail. 

Workshops

Intresset för träsnitt i Tyskland är stort, det blir ytterligare en workshop i Schalkenmehren, 18-21 maj 2023. SWEA Art i Tyskland samarbetar med Anna och Thomas i Schalkenmehren och erbjuder en öppen träsnittsworkshop. Kostnaden är 65 € per dag, inklusive lätt lunch och kaffe. Papper och träplattor beräknas till självkostnadspris (ca 5-10 €). Boende kan ordnas i semesterlägenheter eller hotell, kostnad från ca 50 €/natt. 

Kontakta Margareta för mer information: margareta.nilson@gmx.net.

Planer för ytterligare workshops:

  • Pappersworkshop i Göteborg den 12 eller 13 augusti
  • SWEA Art workshop den 14 augusti

Kontaktpersoner

Vi hoppas att många kontaktpersoner kommer till Sverige i sommar, till Sverigemiddag och SWEA Art-utställning, som deltagare eller som betraktare. Vi arrangerar ett spontant möte i Göteborg eller på Tjörn. Nordiska Akvarellmuseets sommarutställning: Animal Kingdom.

“Tidiga vetenskapliga illustrationer, som oftast utfördes på papper och i akvarellteknik, fortsätter både fascinera och inspirera konstnärer i vår tid. Utställningen består av två sammanlänkade delar, där samtidskonst visas mot en solid bakgrund av historiskt och konsthistoriskt material.”

Ett Kontaktpersonsmöte via zoom planerar vi i september 2023, både förmiddag och sen eftermiddag för att nå så många av er som möjligt.

Du har väl anmält dig till SWEA Arts slutna FB-grupp och till vårt Newsletter? 

Anmäl dig till Newsletter på vår hemsida. 

Och till den slutna FB-gruppen, Margareta öppnar för dig som betalat din medlemsavgift.

Hälsningar

Christina Måneskiöld

Internationell kontaktperson

SWEA Art International

art.swea.org

SWEA Art Facebook

SWEA Art Instagram

#sweaart

Eva-Lotta Axelsson & Lena-Kajsa Degerlid
Eva-Lotta Axelsson & Lena-Kajsa Degerlid