Midsommarros från Tjörn Christina Måneskiöld

Nyhetsbrev juni 2023: Christinas sommarhälsningar från Tjörn

Hej alla kreativa!

Midsommar! Så fort tiden går! Nyss klagade vi över kalla vindar, nu är värmen här, ljust nästan dygnet runt. Rosorna blommar, humlorna surrar. Njut av sommaren!

Utmaningen Sverige 500 år – 1523 – 2023

Den 6 juni fyllde Sverige 500 år. SWEA Art uppmärksammade detta med ett upprop att skapa konst som återspeglar Sverige igår, idag och i morgon. Otaliga blågula fanor vajar nu i internetutställningen på SWEA Arts hemsida. 

Utställningen omfattar femtio konstverk, teckningar, målningar, foto, collage, grafik, broderi och vävnad av 23 SWEA-konstnärer.  

Vi ser Gustav Vasa, Svea rikes förste kung, i olika versioner, mäktiga stora slott och röda små stugor, midsommarstänger och blommande sommarängar, motiv som Art-Sweorna associerar till Sverige och det svenska. 

Vi fick 38 bidrag från 23 konstnärer – Tusen tack!

Nästa  utmaning  – Hemslöjdens dag  2 september 2023

Den 2 september är det Hemslöjdens dag. Tillsammans med Föreningen för Svensk Hemslöjd vill SWEA Art uppmärksamma detta och vår utmaning för sommaren blir att slöjda! 

Hemslöjd kan beskrivas som 

“Slöjdade föremål är präglade av handens arbete och kunskap om material och teknik. Inom hemslöjd används traditionellt naturen som materialkälla, men även återbruk är vanligt. Hemslöjd är en förening av nutid och tradition, lokal särprägel och slöjdarens skaparlust.” 

En fin definition, tycker vi. Du har nu hela sommaren på dig att låta fantasin sprudla och händerna jobba fram fina hemslöjdskonstverk. 

Resultatet blir en ny internetutställning, inte bara på SWEA Arts hemsida utan även på Föreningen Svensk Hemslöjds webbplats

Som vanligt ber vi dig lägga in foton av dina verk i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka per mail till sweaart@yahoo.com, senast den 2 september.

När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art och Föreningen Svensk Hemslöjd får publicera ditt/dina bidrag på sina hemsidor samt på sina Facebook- och Instagram-konton. 

Du får skicka in max 3 bidrag, som är max 5 år gamla.

OBS! märk dina foton med ©-symbol och ditt namn.

SWEA Arts webbinar om hemslöjd i februari

 

Flamskvävnad Maria Nilson 230612
Flamskvävnad Maria Nilson 230612

Webbinarier

Webbinariet om Upphovsrätt finns nu att se igen. Du hämtar länken på SWEAs och SWEA Arts hemsidor. Titta igen! Upphovsrätten är viktig för oss alla!

För alla är det viktigt med kunskap om Upphovsrätten. För oss Kreativa och alla som använder sig av sociala medier är det mycket viktigt att vi har kunskap om vad vi får och kan publicera. Men också för att skydda våra egna verk.

Vill du veta mer – PRV – Patent- och registreringsverket är myndigheten för immaterialrätt och ansvarar för att öka kunskapen om upphovsrätt. Där hittar du ytterligare information.

Den 4 maj hade vi ett Webbinar om Akvarell och den 8 juni lärde vi mer om Skissning.

Webbinarierna finns att se igen och du hittar länken på SWEAs och SWEA Arts hemsidor.

Nästa webbinar den 28 september handlar om fotografering. Vi får lära oss att fotografera vår konst med mobilen och att redigera dessa foton med mobil och dator. Vi lär oss också vilken sorts foton på vår konst som vi kan presentera på Facebook, Instagram och andra sociala medier. Lika viktig kunskap som Upphovsrätt!

Utställning i samband med Sverige-middagen i Göteborg
Tema: Sommar

Vi har 27 konstnärer anmälda till utställningen i Göteborg 11 – 17 augusti 2023.

Inlämning, hängning och SWEA-vernissage blir det den 11 augusti. SWEA Internationals ordförande kommer att öppna utställning ca kl 17.30.

Vi påminner om att vi behöver ett CV om ca 100 ord på svenska och engelska och foto på era verk senast den 15 juli.

Information till konstnärerna skickas ut veckan efter midsommar. 

Workshops

Det blir en Pappersworkshop söndag 13 augusti och en SWEA Art workshop måndag 14 augusti. Information om dessa skickas ut efter Midsommar.

Kontaktpersoner

Vi hoppas att många kontaktpersoner kommer till Sverige i sommar, till Sverigemiddag och SWEA Art-utställning, som deltagare eller som betraktare. Vi arrangerar ett spontant möte i Göteborg eller på Tjörn. 

Ett Kontaktpersonsmöte via zoom planerar vi till den 12 september 2023. Det blir möte både förmiddag och sen eftermiddag för att nå så många av er som möjligt, runt om i världen.

Du har väl anmält dig till SWEA Arts slutna FB-grupp och till vårt Newsletter? 

Anmäl dig till Newsletter på vår hemsida. 

Och till den slutna FB-gruppen, Margareta öppnar för dig som betalat din medlemsavgift.

Trevlig sommar!

Christina Måneskiöld

Internationell kontaktperson

SWEA Art International

www.art.swea.org

SWEA Art Facebook

SWEA Art Instagram

#sweaart