Gabriella Zaunders

SWEA arts nyhetsbrev februari 2022

Kontaktpersoner

Den13 januari hade vi ett zoom-möte med SWEA Arts kontaktpersoner i Europa och USA. Det var trevligt, lärorikt och engagerande! Tänk vad pandemin har bidragit till att vi har lärt oss att kommunicera över alla avstånd!
Många kreativa idéer bollades mellan deltagarna och vi ser fram emot att höra om resultaten under året. Vi planerar för nästa möte med kontaktpersoner den 10 maj.
SWEA Arts kontaktpersoner är viktiga för oss och för dialogen mellan SWEA Art-grupper och Styrgruppen. Är du kontaktperson för din grupp men inte fick kallelse till det senaste mötet, vänligen kontakta mig. Vi vill gärna att du deltar i nästa möte.

Tulpanens dag 15 januari

Tusen, tusen tack för alla dessa fantastiska tulpaner! Och som fortsätter att komma in. Tulpanerna har verkligen engagerat många kreativa Sweor.
Hundratals tulpaner blommade på SWEA Arts senaste internetutställning med anledning av Tulpanens Dag. Mer än 60 konstnärer bidrog med över 100 konstverk, det är rekord!
Det var tulpaner målade i akvarell, akryl och olja, tulpaner i olika grafiska tekniker och i järn. Och mycket fotografier. En underbar färgkaskad i mörka januari. Gläd er åt alla tulpaner och åt att vi har så många kreativa Sweor i SWEA Art! Alla bidrag finns att se på SWEA Arts hemsida: www.art.swea.org.

Och nu då, kommer det någon mer utmaning?

Självklart kommer det en ny! Vår nya utmaning är den 8 mars – Internationella kvinnodagen.

Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.
Wikipedia: ”Den internationella kvinnodagen instiftades 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av den tyska kommunisten Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism. I Sverige firas högtidsdagen från och med 1912, från början på varierande datum under våren.

Vid Förenta nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag.

FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. ”
Det finns mycket mer att läsa om detta på Wikipedia och i andra källor. Gör det!
Teckna, måla, fotografera, skapa collage, använd textil, papper, trä, lera – ja, precis vad som helst! Abstrakt, naturtroget eller som en symbol. Det finns inga gränser för fantasin. Allt är välkommet! Du får lämna in max 3 bidrag.

Fotografera ditt verk rakt framifrån, skriv namn och avdelning, och lägg in det i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka det till sweaart@yahoo.com senast den 8 mars 2022. Fotot skall vara .jpg och 1 MB eller mer.
Alla konstverk presenteras sedan i en internetutställning på SWEA Arts hemsida, art.swea.org.
När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera det på sin hemsida samt på sina Facebook- och Instagram-konton.

Webbinarier

Vi har också flera Webbinarier på gång. Nästa redan den 10 februari och är ett textil-webbinarium med:
Miriam Parkman är en vävare och textilkonstnär, bosatt i Stockholm. Hon är utbildad på Handarbetets Vänner och medlem i vävgruppen Supersju. Hon väver sjalar och tyger, inspirerad av Höga Kustens färger. I december blev Miriam beviljad ett 1-årigt arbetsstipendium från Konstnärsnämnden, som möjliggör nya projekt och att fokusera på prover, test och större, med tidskrävande verk. Hon har publicerat boken ”Att väva” som nu översatts till engelska med titeln ”To Weave the Swedish Way”. Ta gärna en titt på Miriams hemsida www.miriamparkmantextiles.com eller på Instagram @miriamethel.
Miriam kommer att lära oss mer om vävning och berätta om sitt arbete i vårt andra webbinarium om textilkonst, torsdagen, den 10 feburari, kl 17 svensk tid. Spännande!
Vi förbereder även en praktisk övning. Välkomna!

 

Workshops

Det blir en ny träsnitts-workshop i Eifel den 24 – 27 mars 2022.

Workshopen kostar 260 € plus material, inklusive enkel lunch och kaffe/te. Boende kan ordnas i på hotell eller i semestervåningar, pris från 50 € och uppåt per natt. Vi hjälper till med rumsbokning. Maximum 8, minimum 3 deltagare. Mer info kommer på Facebook och Instagram. Kontakta Margareta Nilson för mer information. Margareta.nilson@gmx.net.

Skiss workshop i Florida och Världsmöte
Den planerade skiss-workshopen är inställd. Det hindrar inte att vi spontant arrangerar en workshop på plats.

Torredembarra

Vi har börjat planera för en workshop i Torredembarra i september 2022 och återkommer med mer information.

Vi vet inte vilka coronaregler som gällervid de olika tidpunkterna och platserna. Vi utgår ifrån att deltagarna måste vara vaccinerade med tre sprutor eller tillfrisknade från Covid de senaste månaderna. Vi följer alla lokala regler.

För 2022 planerar vi flera nya webbinarier inom olika områden och självklart har vi nya Utmaningar i beredskap.

Ta väl hand om er och era nära och kära!

Hälsningar

Christina Måneskiöld
Internationell kontaktperson
SWEA Art International

art.swea.org
SWEA Art Facebook
SWEA Art Instagram