SWEA Arts nyhetsbrev mars 2023

Hej alla kreativa!

Det känns som det har varit en lång vinter – snö, kallt, blåsigt och soligt i perioder – överallt – även där vi förväntar oss annat väder. Tråkiga händelser i vår närhet, utsatta människor på flykt. Hoppas det blir en ändring till det bättre snart. 

Det har blivit ljusare!

SWEA Arts nya hemsida.

Mycket av den information som fanns på den gamla hemsidan, väntar fortfarande på att få plats på den nya hemsidan. Allt tar sin tid. Och vi får ha tålamod tills alla information finns på plats. Men varje dag kommer det mer information! Håll koll på vår hemsida:www.art.swea.org.

Det blir ett intensivt år och många olika utmaningar väntar oss. 

Vi börjar med: 

Webbinar om Upphovsrätt, copyright och foto

För alla är det viktigt med kunskap om Upphovsrätten. För oss Kreativa och alla som använder sig av sociala medier är det mycket viktigt att vi har kunskap om vad vi får och kan publicera. Men också för att skydda våra egna verk.

Den 2 mars kl 18.00 håller SWEA Art ett Webbinar om Upphovsrätten.

Den 15 april 2019 röstade EU:s ministerråd igenom det europeiska upphovsrätts-

direktivet. Därmed måste medlemsländerna lägga in direktivets bestämmelser i nationell lagstiftning. I Sverige trädde det i kraft den 1 januari 2023.

Det innebär att reglerna för Upphovsrätten ändras något och blir i en del fall mer tvingande.

PRV – Patent- och registreringsverket är myndigheten för immaterialrätt och ansvarar för att öka kunskapen om upphovsrätt.

Thomas Riesler är upphovsrättsjurist hos PRV och kommer att informera oss om vad som nu gäller.

”Thomas Riesler är en erfaren upphovsrättsjurist med över 20 år inom kreativa bransch-organisationer och som nu arbetar på Patent- och registreringsverket. Hans fokus är att främja kunskap och förståelse för upphovsrätten hos allmänheten och företag. Thomas arbetar även med tillsyn över kollektiva förvaltningsorganisationer enligt lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt. Han är en passionerad upphovsrättsjurist som brinner för att främja rätten till kreativa verk och bidra till att skapa rättssäkerhet inom branscher där upphovsrätten är en viktig del.”

Här är länken till Webbinariet:

 

Den 8 februari hade vi ett mycket intressant Webbinar med Annika Havas, ordförande för Föreningen för Svensk Hemslöjd. Hon berättade om Sveriges äldsta hemslöjdsförening 124 år i år. Tillsammans blir det en ny Utmaning i september.

Om du inte hade möjlighet att delta i Webbinariet kan du se det efteråt.

Här är länken till:Utmaningar

Tusen tack för alla fantastiska FÖTTER! 

Mer än 70 glada fötter från 48 deltagare har vi fått.

Art-Sweorna är glada åt sina fötter! Och fötter är ju det bästa som vi har. Utan fötter hade vi inte kommit runt i världen! Vi målade, tecknade och fotograferade fötter med och utan skor, gjorde (av)tryck och installationer. Allt för att fira Fotens Dag den 18 februari! 

Alla dessa bidrag hittar du nu på SWEAs och SWEA Arts hemsidor. 

Och nästa utmaning?

Vad kan följa på Fotens dag? 

Jo, det kan ju bara vara Dansens dag den 29 april 2023

SWEA Art uppmanar nu alla att teckna, måla, skulptera, brodera, göra collage och fotografera dansare och dansens glädje i alla färger och former. Alla tekniker är välkomna. 

Du får skicka in max 3 bidrag som är max 5 år gamla.

Vi ber dig att fotografera ditt verk, skriv namn och avdelning, och lägg in det i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka det till sweaart@yahoo.com senast den 29 april 2023. 

OBS! märk dina foton med ©-symbol och ditt namn.

Alla konstverk presenteras sedan i en internetutställning på SWEA Arts hemsida www.art.swea.org. När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera ditt bidrag på sin hemsida samt på sina Facebook- och Instagram-konton. 

Våra Webbinarier våren 2023

  2 mars Upphovsrätt, copyright, foto PRV informerar och vi har en övning också, så klart

23 mars Komposition 2 – klassisk komposition presenterade vi 2022, nu pratar vi om den moderna världens syn – ett komplement

27 april Akvarell 4 – det händer mycket nytt inom akvarellmåleriet

  8 juni Skissning – nya idéer

Utställning i samband med Sverige-middagen i Göteborg

Tema: Sommar

Välkommen att ställa ut i Göteborg 11 – 17 augusti 2023. Inlämning, hängning och SWEA-vernissage blir det den 11 augusti. SWEA Internationals ordförande kommer att öppna utställning ca kl 17.30.

Det kommer att finnas plats för ca 35 konstnärer och din anmälan vill vi ha senast den 16 april.

Du får delta med 3 verk. Kvadratiska mellan 20 x 20 och 40 x 40 cm, alla verk i samma storlek och lika utförande och inramning.

All information finns på vår hemsida senast den 1 mars. 

Anmäl till sweaart@yahoo.com senast den 16 april 2023

 

Workshops

Träsnitt i Schalkenmehren, öppen workshop den 23 – 26 mars 2023

SWEA Art i samarbete med Anna och Thomas i Schalkenmehren erbjuder en öppen träsnittsworkshop. Kostnaden är 65 € per dag, inklusive lätt lunch och kaffe. Papper och träplattor beräknas till självkostnadspris (ca 5-10 €). Boende kan ordnas i semesterlägenheter eller hotell, kostnad från ca 50 €/natt. 

Kontakta Margareta för mer information: margareta.nilson@gmx.net.

Planer för ytterligare workshops:

  • Pappersworkshop i Göteborg den 12 eller 13 augusti
  • SWEA Art workshop den 14 augusti

Kontaktpersoner

Vi hade möte med våra Kontaktpersoner den 2 februari. För att kunna träffa fler runt om i världen hade vi två möten – kl 10 och kl 18 (svensk tid).

Detta uppskattades och vi hade deltagare från Australien, Europa och USA – så roligt att träffa er alla!

Deltagarna berättade om intressanta inspirerande program.

Vi ses den 2 mars på webbinariet om Upphovsrätt! Alla Sweor är välkomna!

Hälsningar

Christina Måneskiöld

Internationell kontaktperson

SWEA Art Internationa.

art.swea.org

SWEA Art Facebook

https://www.instagram.com/swea.art/

#sweaart