Christinas nyhetsbrev februari 2024

Hej alla kreativa!

Vi önskar er alla ett fantastiskt nytt år 2024, fred i världen, framgång, roliga upplevelser, ny kunskap!

SWEA Art har fått nya email-adresser, s k funktionsadresser, som många inom SWEA. Ni når mig på art@swea.org och Camilla på art.webbit@swea.org. Övriga Styrgruppsmedlemmar har också fått nya adresser och börjar använda dem i vår.

Konstnärspresentationer – vi arbetar med detta och meddelar så snart det blir möjligt att skicka in. Så börja förbered 100 – 150 ord om dig och 2 – 3 fotografier.

Pepparkakor – en verklig utmaning!

Mängder av pepparkakor för stora och små, pepparkaksgubbar som drar iväg till pepparkakeland, pepparkakeskyskrapor och små söta pepparkakehus. Art-Sweorna bakade inte bara med mjöl och socker utan även med pensel och färg, nål och tråd, tryckplattor, kamera, t.o.m. pepparkaksgubbar som tvål finns med i SWEA Arts julutställning för att uppmärksamma Pepparkakans Dag den 9 december. Det blev 42 pepparkakskonstverk av 25 konstnärer, alla finns nu att beundra på SWEA Arts hemsida. Tusen tack för alla bidrag!

Nästa utmaning är:

Bananens dag den 4 mars

Det är en årlig temadag i Sverige, Australien och USA sedan 2017
Syftet med dagen är att uppmärksamma bananen, med särskilt fokus på att sprida glädje
Bananplantan tillhör släktet Musa och är en av världens största örter. Från en underjordisk stam växer höga stjälkar som kan bli uppemot tio meter. I toppen skjuter stora blomställningar upp där bananerna utvecklas i klasar.
Den gula dessertbananen är vanligast hos oss och ingår tillsammans med mjölbananen i kategorin matbananer
Bananen härstammar från de sydostasiatiska tropikerna och är sannolikt en av våra äldsta kulturväxter. Mer än två tusen år gamla spår efter den första kända bananodlingen har hittats på den australiska ön Mabuiag.
Bananen kan vara symbol för mycket! Här får ni lite inspiration:
https://www.bananensprayer.de

Du får lämna in max 3 bidrag som får vara högst 5 år gamla.
Fotografera ditt verk rakt framifrån, skriv namn och avdelning, och lägg in det i SWEA Arts Facebookgrupp eller skicka det till sweaart@yahoo.com senast den 4 mars 2024.

OBS! märk dina foton med ©-symbol och ditt namn.

Fotot skall vara i .jpg-format och minst 0,5 MB.
Vänligen kolla foto-inställningen på din mail-box innan du skickar in ditt bidrag.

Alla konstverk presenteras sedan i en internetutställning på SWEA Arts hemsida.
När du skickar in ditt bidrag godkänner du att SWEA Art får publicera det på sin hemsida samt på sina Facebook- och Instagram-konton.

SWEA Live! (Webbinarier)

Vi har startat en serie webbinarier med praktiska kunskaper, som vi alla behöver. I december hade vi ett webbinar om att spänna canvas-dukar, signera verk, välja passepartout och mycket mer.
Det senaste handlade om fotografering av våra verk. Julia Reinhart, SWEA, proffsfotograf och fotojournalist, visade hur vi kan fotografera våra verk med telefonen, göra enkla redigeringar direkt i telefonen och vilken typ av foto vi bör använda på sociala medier etc.
Båda webbinarierna finns att se igen på SWEAs och SWEA Arts hemsidor.

Att spänna canvasdukar etc.                               Att fotografera sin konst

Fler praktiska webbinarier kommer under våren. Håll utkik! Vi tar gärna emot förslag från dig på olika teman.

Nästa webbinar handlar om textil:

SWEA Art Live Textilkonst – Sashiko

Andrea Trier Mörch och Margareta Nilson, tisdagen den 5 mars 2024, kl 19.00.
Sashiko “små hugg” är en form av dekorativa förstärkningssömmar, eller funktionella broderier, från Japan.
Sashiko är känt sedan 1600-talet som en lappnings-teknik där man samtidigt förstärker tyget så att det blev mer hållbart. Man använder förstygn – ett av de lättaste stygn man kan använda och som oftast är ett av de första stygn man lär sig. I dag är Sashiko en helt självständig broderiteknik, uppskattat för sitt vackra, enkla och eleganta uttryck. Sashiko-broderi är en mysig och meditativ form av broderi – bra för både kropp och själ. I en tid när allting går så jättefort, kan det vara skönt att sitta med något som man kan fördjupa sig i, något som är acceptabelt att det tar tid att göra.

Vi ses den 5 mars 2024 kl 19.00 på zoom! Mingel från kl 18.30 som vanligt. Anmäl dig på SWEAs eller SWEA Arts hemsida. Länk kommer att finnas i nästa vecka.

Workshop i Grez-sur-Loing

Mot nya Horisonter – workshop i Grez-sur-Loing den 18 – 25 mars 2024.

På denna historiska plats har svenska konstnärer vistats sedan 1860. Karin och Carl Larsson, Karl Nordström och August Strindberg var några av de svenska konstnärer som samlades här tillsammans med konstnärer från hela Europa, USA och även Japan för att inspireras av det vackra landskapet och finna arbetsro utanför den intensiva storstaden Paris.

Nu är det vår tur – SWEAs konstnärer – att träffas och inspireras i en workshop i detta rofyllda landskap vid floden Loing.

Vi arbetar på papper i första hand med akvarell, men även med akryl, gouache eller collage med eget färgat papper. Du tar med dina akvarellfärger, penslar m m. Vi har med mycket annat material.
Kom nyfiken, utan idéer, och se vad som kan hända.

Information finns nu på SWEA Arts hemsida. Där finns även en Google-anmälan.
Vi ser fram emot att träffa dig där! Sista anmälningsdag är den 26 februari.

Torredembarra – september 2024

Ja, vi har börjat planera för ytterligare en workshop i Torredembarra, den 15 – 23 september 2024. Boka redan nu i din kalender. Vi skickar ut information i slutet av februari.

Du har väl anmält dig till SWEA Arts slutna FB-grupp och till vårt Newsletter?
Anmäl dig till Newsletter på vår hemsida eller till Camilla på art.webbit@swea.org.
Och till den slutna FB-gruppen – Margareta öppnar för dig som betalat din medlemsavgift.

Välkommen till alla våra aktiviteter!

Christina Måneskiöld
Internationell kontaktperson
SWEA Art International

art.swea.org
SWEA Art Facebook
SWEA Art Instagram